Retket

Elämyksiä, kokemuksia ja oppimista retkillä

Lasten kanssa retkeillään Japissa paljon! Retkillä yhdistyy huvi ja hyöty: opitaan uutta, saadaan uusia kokemuksia ja yhteisiä elämyksiä.

Päiväkoti on turvallinen ja mukava paikka, omassa pihassa on hauskaa. Kuitenkin jokainen lapsi ilahtuu mahdollisuudesta lähteä metsään, lähikauppaan, kirjastoon, torille, museoon, linnaan, näyttelyyn ja teatteriin.

Retket tuovat arkeen vaihtelua ja kohokohtia. Retkille on aina mahdollisuus järjestää Japin oma lounas: Japin auto tuo ruoan sovittuun paikkaan. Näin retket voivat kestää koko päivän eikä lasten kanssa tarvitse kiirehtiä.

Oppiminen siirretään retkillä sinne, missä asia on tutkittavissa ja havainnoitavissa. Entisajan perheen elämään on helppo perehtyä Palanderin talossa, kasveja tutkitaan metsässä, kaloja kalastusreissulla tai torilla, liikennemerkkejä kaupungilla, maitotaloustuotteita kaupan hyllyiltä jne.

Päiväkodissa palautellaan sitten mieliin kokemuksia ja vaihdetaan mielipiteitä, joita opitaan perustelemaan. Pohditaan, mietitään syitä ja seuraamuksia, ratkotaan ongelmia yhdessä ja yhdistellään retkillä opittuja asioita ennestään tuttuihin kokonaisuuksiin. Lasten kanssa opetellaan etsimään tietoa ja korostetaan, ettei aina ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua.

Aikuisen tehtävä on jäsentää oppimista ja suunnata lapsen mielenkiintoa kulloinkin käsiteltäviin asioihin. Tietoa ei voida siirtää suoraan lapselle, vaan hän itse rakentaa aiemmin omaksumiensa tietojen pohjalta uuden tiedon. Lapsen oppimisprosessi on aina tärkeämpi kuin yksittäiset sisällöt!